Shiitake a zvýšení aktivity imunitního systému


Shitake (Lentinula edodes) je jednou z nejpoužívanějších hub v Asii, a to
nejen jako součást gastronomie, ale hlavně coby součást léčebných postupů
tradiční čínské medicíny. Shiitake a její složení a účinky jsou testovány
v laboratořích na buněčných kulturách, laboratorních zvířatech, ale
některé studie jsou i na pacientech či zdravých dobrovolnících. Je prokázáno,
že Shiitake má protirakovinné, protiinfekční, cholesterol a cukry v krvi
snižující účinky. Je též silným antioxidantem, a hlavně moduluje aktivitu
imunitního systému. Tomuto tématu se věnuje i předkládaná studie.


Hlavní roli v ovlivňování imunitního systému mají polysacharidy. V nedávné době
byl extrahován nový polysacharid, který byl označen jako L2. Z tohoto
polysacharidu byl vytvořen komplex s vápníkem a testovaly sebimunostimulační
účiny tohoto komplexu i samotného L2.


Při přidání k buněčné kultuře se aktivita imunitních buněk sledovala pomocí
koncentrace dvou cytokinů, a to prozánětových a imunitní systém stimulujících
TNF alfa a IL-6, které tyto buňky, pokud jsou aktivované, produkují. Komplex
polysacharidu a vápníku výrazně zvýšil u buněk imunitního systému produkci obou
zmíněných cytokinů v porovnání s kontrolní buněčnou kulturou,
k níž nebylo přidáno nic. Stejně tak zvyšuje aktivitu imunitních buněk i
samotný L2. Je tedy jasné, že nově extrahovaný polysacharid dokáže aktivovat
imunitní buňky, a tím stimulovat celý imunitní systém.


Cui Y, Yan H, Zhang X. Preparation
of Lentinula edodes polysaccharide-calcium complex and its immunoactivity. Biosci Biotechnol Biochem. 2015
Oct;79(10):1619-23.

 

Galerie k příspěvku

Přidejte komentář