Hlíva jako součást vakcín pro lepší stimulaci imunitního systému

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) je houbou, která je velmi dobře známá i u nás.
Vytváří plodnice u či na kmenech stromů či pařezů a podobají se barvou i tvarem
ústřici. Sbírá se a využívá v kulinářství. Stejně tak ve své domovině,
která je v Asii, tam je navíc ceněna i jako lék. Čína je největším
pěstitelem a prodejcem hlívy na světě.  Díky vysokému obsahu polysacharidů ve formě
beta glukanů je hlíva silným imunostimulantem, má též antioxidační účinky,
působí přímo antimikrobiálně a dokáže zabíjet rakovinné buňky.

Schopnosti stimulovat imunitní systém je možné využít mnoha způsoby, jedním je i ve
vakcínách.

Vakcína musí fungovat tak, aby vyvolala dostatečnou odezvu imunitního systému, který si pak
vytvoří protilátky. Je tedy nutné stimulovat jak vrozenou, tak i získanou
složku imunity. Tu první část často stimulují složky, které, krom virových či
bakteriálních částí, obsahují vakcíny.

Byly vytvořeny molekuly, které se skládaly z extrahovaných polysacharidů a
biokompatibilních nanopartikulí železa (malinkých částeček).  Tyto partikule urychlují produkci volných
kyslíkových radikálů v imunitních buňkách, v makrofázích, které působí
ničivě na bakterie a zvyšují aktivitu makrofágů.

V pokusech na zvířatech se ukázalo, že se takto vytvořené molekuly, tedy polysacharid
s nanopartikulí velmi účinně redukují objem nádorové masy a zvyšuje se
aktivita a počet imunitních buněk, které pak rakovinu ničí. Tento efekt je
mnohem silnější v případě molekul, než pokud je využit jen polysacharid.

Pokud by tedy byly polysacharidy ve formě nanopartikulí složkou vakcíny, mohutně by
stimulovaly imunitní systém, který by si pak vytvořil potřebnou a silnou obranu
proti infekci, proti které očkování bylo.

Devi KS, Sahoo B, Behera B, Maiti TK. Nanoparticle and polysaccharide conjugate: a potential candidate vaccine
to improve immunological stimuli. Int J Biol Macromol. 2015;72:1254-64.

Galerie k příspěvku

Přidejte komentář